Paulus Reinhard

Pieter d'Hont en Paulus Reinhard

Pieter d'Hont en Paulus Reinhard

De Utrechtse beeldhouwer Paulus Reinhard zette na Pieter d’Hont als eerste de beeldhouwtraditie in atelier Manenburg voort.

Paulus bezocht de Jan van Eyck Academie in Maastricht, waar hij werkte bij Professor F. Carasso. Daarna was hij 15 jaar als docent verbonden aan de Hogeschool voor de Kunst in Amsterdam. Hij is lid van de Nederlandse Kring voor Beeldhouwers.

Reinhard maakte diverse monumentale opdrachten in hout, steen en brons. Zijn werk bevindt zich in diverse musea, openbare en particuliere collecties in Nederland, Frankrijk, Italië en Zuid-Amerika. Paulus Reinhard heeft in het atelier gewerkt van 2001 tot eind 2004.

Eén van zijn bekendste werken is het vijf meter hoge ‘Mens en dier’, dat hij in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) in Bilthoven. Het beeld maakte Paulus Reinhard in atelier Manenburg. Nog voordat Pieter d’Hont in 1997 op 80-jarige leeftijd stierf, had hij Paulus Reinhard aangeboden de opdracht van het RIVM in zijn atelier uit te voeren.

De stijl van Reinhards beelden laat zich niet gemakkelijk in een hokje plaatsen. Hij abstraheert zijn onderwerpen tot figuraties, die abstract noch naturalistisch zijn. Net als de Franse beeldhouwer van Russische afkomst Zadkine onderging Reinhard de invloed van het kubisme.